Да ни увеличат ли данъка, за да пътуват от Рилци без винетка го града?

„Общината няма да направи постъпления за промяна в собствеността на пътища, за да пътуват хората от селата без винетка до града!“, отсече кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Няма да направи такива постъпления защото това би отворило дупка от поне милион в бюджета. Ако поискаме от Агенция пътна инфраструктура да ни прехвърли собствеността на част от пътната мрежа (отсечките до Благоевград от съставните близки на града общински села), само текущата поддръжка ще струва 792 385 лева, сочат прецизни изчисления. Като добавим текущи ремонти, сумата набъбва драстично. „Тези пари няма от къде да ги намерим, ако не увеличим данъците“, обясни кмета. „Ако направим постъпления, така че да стопанисваме пътищата от селата до града, облекчение ще има за около 20 % от населението, затова че няма да купуват винетка. Но ще има данъчна тежест за всички“. Това са мотивите на кметска администрация, да не иска от АПИ да ни предаде за стопанисване част от републиканската пътна мрежа и, с общинска благословия, да паднат винетките. Освен неизгодните сметки, в законоустановения срок никой не е депозирал желание за промяна в собствеността на пътищата, че да се освобождават от винетки. Искания не са депозирани нито от граждани, нито от кметове или кметски наместници на села, които, предполага се, са най-добре запознати с настроенията на хората по селата.

С подробни обяснения по популистката тема за винетките по пътя около Благоевград започна редовното заседание на Общински съвет Благоевград. Дебатът бе около 30 минути, по питане на съветничната, която е най-активна с питанията към администрацията – Злата Ризова. Тя поискала ден преди председателски съвет на Общински съвет отговор от администрацията – дали общината е направила опит да договори с АПИ пътищата до селата да бъдат изключени от републиканската пътна мрежа и прехвърлени на общината. Дали е заявено това намерение? Общината решила ли е кои конкретно да са тези пътища, защото… Мотивите на Злата Ризова: тежка е икономическата обстановка, хората работят в града, защото нямат препитание, всичките им социални потребности са свързани с общината и трябва да пътуват, следователно общината е длъжна да осигури път без винетка.

От общината стопираха и всякакви популистки изказвания за нужда от винетка, за да пазаруваш в Метро.

Почти на финала на дебата, кметът Камбитов сподели и своя утопична мечта и помоли за подкрепа от съветниците, активни в защита на гражданските права: „Заявявам, че искам да няма такси за детските градини, да няма винетни такси, както и данък МПС и недвижимо имущество… и да настане всеобщ комунизъм. Кажете как да го направим?“Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *