Рисуваме в брашно идеалния свят…

Различна, нетипична, небивала инициатива очаква Благоевград. „Месим, за да се смесим“. Не, това не е кулинарно състезание, нито шоу с виртуози-баничари. Това е инициатива на студентската общност, прегърната от местната общественост в Благоевград.

На 13-и март Американският университет става домакин на инициативата в името на споделените ценности „Месим, за да се смесим“. Тя ще се проведе от 16 до 18 ч.в студентския център „Америка за България“ под мотото „Да омесим заедно една по-единна общност!“.

По време на събитието преподаватели и студенти от АУБ заедно със социални институции и представители на местната власт ще рисуват в брашно и ще оформят чрез хлебни кукли своята визия за един по-единен и динамичен Благоевград.

Tози уникален метод за социална промяна, наречен „Театър на трохите”, е създаден от преподавателя по антропология в АУБ д-р Надежда Савова-Григорова по време на нейните академични проучвания в университета „Принстън”. Партньор в организацията на „Месим, за да се смесим“ е студентският Клуб за по-добро общество към АУБ. „Целта ни е да съберем на едно място хора от различни общности и социални институции  в Благоевград и по този начин да допринесем към сплотеността и единството сред различните социални групи в града. Какво по-добро място бихме си представили за такова събитие от АУБ, където заедно живеят студенти и преподаватели от над 40 страни в един гостоприемен български град“, посочи д-р Надежда Савова-Григорова. Провеждайки своя докторат, тя пътува в над 75 страни, изследвайки различни културни и хлебни традиции, за което е отличена и от световното издание на „Нешънъл Джиографик“ за „Пътешественик с мисия на годината 2012”. Методът „Театър на трохите” вече се използва в повече от 20 страни на 6 континента и така прераства в световната мрежа „Хлебни къщи“ (www.bread.bgwww.breadhousesnetwork.org). В инициативи на мрежата се включват президентът на Бразилия Дилма Русев, президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017), както и кметове на български градове.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *