(видео) Сирници в Неврокопско

Сирници дадоха началото на великденските пости в Неврокопско.

По неписано правило отделните квартали в Гоце Делчев отново се конкурираха за махленския престиж, къде ще бъде издигната най- високата кула от хвойни за запалването на ритуалния огън. В брането на иглолистните храсти и издигането на хвойновите кули най-ентусиазирани и този път бяха  децата. Християнският обичай отново събра съседи на обща трапеза и денят на прошки се превърна в истинско народно веселие.

Според древните езически обичаи, наследени от християнството, паленето на буйни огньове и вдигането на шумни веселия в началото на пролетта прогонват злите духове, което е гаранция за добра и плодородна година за земеделците.

Включването на музика през мощни акустични уредби осигуряват и високия адреналин на празника, а красивите пиротехнически ефекти в небето произвеждат достатъчен шум, за да прогонят и най-злите духове от неврокопското поле, обясниха празнуващите в Гоце Делчев, влагането на тези новите елементи в традициите на древния ритуал.

Със специална заповед на кмета Владимир Москов, седмица преди празника, бяха определени местата и условията, при които е разрешено паленето на ритуалния огън. Изричната забрана да се горят автомобилни гуми бе спазена от всички квартали на града, както и от от всички населени места на територията на общината, а от РПУ Гоце Делчев съобщиха, че празничната вечер е преминала без инциденти.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *