снимка: wikipedia

Телевизия „от чинията“…

Помните ли телевизията от детството? Всеки помни нещо различно. Най-малкото защото по различно време сме били деца… Но преди 20-тина години започнаха да се появяват и у нас т.нар. чинии по тераси, покриви и прозорци. Сателитната антена за телевизия, която измести нахално и окончателно антената, тази, с разнопосочните пръчки и извивки, от която сигналът „влизаше“ в нашия телевизор. Естествено у нас и антените за сателитна телевизия пристигнаха с известно закъснение. Иначе преди 30 години е абсолютното начало на сателитната телевизия. И ако темата ви е интересна, въпреки че вече пък сателитът е изместен от интернет, ето и любопитните факти:

Сателитните чинии, с появата си преди 30 години, бяха един от предвестниците на историческите промени от онова време. Всички те бяха насочени към една точка в небето – 19.2oE орбитална позиция, от която се предаваше спътниковият сигнал от сателита ASTRA 1A. Днес празнуваме 30-годишнината от този момент, който бележи началото на ерата на сателитната телевизия.

1989 беше пробивната година в много Европейски държави в областта на технологиите. За телевизионната индустрия това беше началото на сателитна телевизия в региона.

През февруари 1989 г. сателитът на ASTRA 1A, управляван от водещия сателитен оператор в света, SES, започва своята мисия. Първият от спътниците на SES, ASTRA 1A, беше пуснат в орбита от ракетата Ariane 4 от Френска Гвиана. Сателитът е поставен на орбитална позиция от 19.2 ° E. Веднъж там, той предоставя телевизионни услуги в Западна и Централна Европа, включително Полша. Това означаваше, че за първи път зрителите успяха да получат сателитен сигнал, което направи телевизионната услуга по-достъпна за всички. Първоначално ASTRA 1A излъчва FilmNet, Sky TV, скандинавска TV3 и MTV Европа. До края на годината много немски канали, като RTL plus, Sat.1 и Pro7 заеха място на сателита. През юни 1990 г. всички транспондери бяха запълнени. Огромната популярност на сателитната телевизия по това време е отразена от неговия обхват, който възлиза на 17 милиона домакинства в Европа до 1990 година.

Сателитната телевизия ASTRA отвори прозорец към света за зрителите. В Полша например потребителите вече имаха достъп до програми на чужди канали, докато в страната монополът на държавната телевизия беше нарушен едва година по-късно. Първата национална частна телевизионна мрежа е създадена три години по-късно – през 1992 година. До ден днешен много хора си спомнят символичната промяна, която беше поставянето на първата сателитна антена на фасадата на сградата.

Мартин Орнас Кубацки, президент на Astra CEE: „Тази година празнуваме 30-годишнината на сателитната телевизия и Astra. С течение на годините технологиите за радиоразпръскване станаха разнообразни. Въпреки това, спътниковото радиоразпръскване има своите неоспорими предимства, като независимост от географски условия, природни бедствия, терористични атаки или политически проблеми, както и надеждност, тъй като свързването с наземната инфраструктура не е необходимо. Преди всичко обаче сателитът е този, който осигурява неограничен пренос на сигнал или съдържание. Ето защо един сателит работи чудесно, когато излъчва съдържание в оригиналната 4K резолюция. Нещо повече, предаванията в 8K вече са налични от ASTRA 3B, което показва готовността за излъчване на програми с още по-високо качество. Съвременните спътници ви позволяват да изпращате хиляди гигабайта данни за секунда и могат да бъдат адаптирани към различни приложения.“

Първите сателити ASTRA белязаха началото на ерата на сателитната телевизия преди 30 години и доведоха до технологична революция в телевизионна индустрия. Сега, 30 години по-късно, сателитите са все още сред лидерите, когато става въпрос за излъчване на видео съдържание, особено с оглед на нарастващото търсене на висококачествено съдържание и услуги.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *