Магаре от евроселото – символ на кушиите

Юначе от предучилищната група водеше инатливото магаре Барут на конните състезания край Крупник тази година. Много коне излязоха за празника и състезанията. Даже и бебе-конче имаше на кушиите на поляните между селата Крупник и Черниче. Хубавото време доведе стотици жители и приятели на община Симитли  в местността „Беглико” за зрелището с конски сили. Традицията в симитлийско повелява на Тодоровден да се благословят конете и стопаните им, да направят празник с много игра и състезания за себе си и за публиката.

Със света литургия започна празника, отци благословиха стопаните на чифтокопитните, захраниха животните. За ритуала по благославяне на животните и стопаните, а после и в публиката за надбягванията бяха кметът Апостол Апостолов, председателят на ОбС Симитли Владимир Христов, кметовете на селата, от които са най-многобройните участници в кушиите – Полена, Крупник и Черниче, много гости.

6-годишният Кристиян Йорданов от село Черниче, с магарето Барут, взе специална награда. Той бе най-малкият участник.  Стоян Попов от Симитли на 72 години пък беше отличен с награда най- възрастен участник. Най- атрактивен участник бе Методи Димов от Полена. За най-гиздав бе отличен конят на Методи Равначки. Атракция на състезанията както винаги беше и Марио Димитров от Черниче, който със своя Барут взе приза за най-редовен участник в кушиите. В надбягванията най – бърз бе Крум Георгиев, след него останаха Иван Стойнев и Стойчо Методиев с расовите си бегачи.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *