Надскочиха политиката за здраве на онкоболните

Успяха да се консолидират. Успяха да гласуват. С мнозинство. Успяха общинските съветници в Благоевград с абсолютно мнозинство да гласуват за управлението на онкоболницата в града. Но не успяха да си задържат езика зад зъбите. Не се въздържаха от реплики, по същество и не, преди да гласуват на извънредна сесия патовата ситуация в онкологията. Уж започнаха с уговорката да гласуват по същество без излишни изказвания, след като темата е в пленарна зала от 3 месеца, и пак направиха над 40 минути дебат, на моменти – на границата на добрия тон.

Последно: д-р Георги Георгиев, досегашният управител на Специализираната болница за активно лечение по онкология, ще е административен ръководител на лечебното заведение за още три години. Такъв договор за управление е упълномощен от съветниците кмета да сключи с него. „Връщам се в болницата не реваншистки настроен, но ще бъда безкомпромисен“, заяви за новия си управленски стил от стария ръководен пост д-р Георгиев.

Каква е драмата ли?? Че съветниците преди няколко месеца не гласуваха удължаване на договора му като управител. В същото време го натовариха с ангажимента за вр.и.д. до избор на титуляр. Гласуваха д-р Кондев, който първо се съгласи да е шеф на онкоболницата, после отказа. Така се стигна до ситуацията с избор, гласуване, прегласуване, извънредна сесия… и всичко това умело ползвано от някои за трибуна и политика.

Новият стар управител д-р Георгиев заяви, че ще иска доверие, диалог за управлението му и подкрепа за политиките му. В това число: намекна, че, според него, е нелогична 50-60 000 лева издръжка на отделение по микробиология, при положение, че дейността може да се извършва с външен договор за услуга за около 200 лева на месец. Не е разумно, според него, поддържането на гинекологично отделение, за което само разходите за заплати са 14 000 лева, а приходът от дейност е 2 000 лева месечно. И при налични две АГ-отделения в другите болници в града, където са съсредоточени лекарите-специалисти.

И темата за здравето, въпреки мнозинството при гласуването, пак се ползва за политика. Някои пожелаха отговорност да понесат хората, които са предложили д-р Кондев, други размиха отговорността в колективната безотговорност, трети опитаха с персонални нападки към шефа на хирургията в онкоболницата, общинският съветник д-р Владимир Таковски, който е и в здравната комисия към ОбС. Той посече: „Да не би да сме длъжни и чорапите му да перем на д-р Кондев, че да дойде на работа..“ и уточни:  „Д-р Кондев беше единственият кандидат, който отговаря за заемане на длъжността. Аз прочетох от трибуната решението на здравната комисия са вариант за управител. Единственият. В първият му ден на работа между 4 и 5 часа следобед д-р Кондев се отказа. Вие си направете извода по какви причини. Мотивът му за неосвобождаване от предишната му работа е смешен. Какво е толкова престъпно не разбирам? Било станало хаос…. ами ако имаше инцидент с предишния управител… какво щеше да стане? Хаос??“

С това се парира политикантстването и гласуваха доверие за управление за още 3 години на досегашния управител д-р Георги Георгиев. Който „Въпреки обидата и личните ми преживявания, днес аз съм тук, воден от отговорността. Защото съм от Благоевград, работил съм в тази болница, не ми е безразлично как ще продължи болницата, тук с мен е медицинският съвет на болницата. Разчитам на диалог и подкрепа. Защо да слушам само че съсипах болницата? Аз съм готов да говоря и да нося отговорност. Аз не съм идеален, аз съм нормален“.

На фона на политиката за управление, 1 300 годишно са новоткритите случаи на онкологични заболявания на хора от региона, които се лекуват в СБАЛО „Св. Мина“Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *