Празнуват „усетниците“!

Да си спомним за УСЕТ . 20 март е рожденият ден на УСЕТ /Учебен студентски експериментален театър/. На този ден е премиерата на първия му спектакъл „Люлка на героя“.  37 години от създаването му  от проф. Пенчо Пенчев и доц. д-р Златко Павлов. Именно Златко Павлов  напомни за рождения ден със спомени от едно театрално минало  и снимки във Фейсбук.

Ето какво написа той:

На този ден, в 1981 година се роди УСЕТ /Учебния студентски експериментален театър/ към филиала на Софийския университет в Благоевград, после ВПИ, сега вече Югозападен университет. Роди се територия и време на дръзновения, творческии радости и мъки, на копнежен полъх за младост на духа у всеки, който е създавал ценности у себе си и у другите чрез опитите да се прави театър.

Мои деца–усетници, благодаря Ви, че Ви е имало, че дадохте от красотата и добротата си за богоподобието си в храма на театъра.

Честит рожден ден, скъпи ни УСЕТ!“

По време на своето обучение студентите имат възможност да се срещнат  с разнообразна българска и световна театрална публика. Възпитаниците на УСЕТ са редовни участници и носители на отличия в много републикански и европейски театрални форуми / Русия, Германия, Белгия, Беларус, Украйна, Литва, Естония, Чехия, Гърция, Словакия, Р. Македония /.

Завършилите специалност „Актьорско майсторство“ могат да намерят широка реализация в професионални театрални трупи, както и в киното, телевизията и радиото.

В хода на обучението те трябва да изградят професионални умения и навици, да усвоят психологията на творческия акт, да се запознаят с основните школи и методи в сценичното изкуство, да се научат да работят в екип.

Учебният студентски експериментален театър УСЕТ е неделима част от духовната среда на Благоевград и представя университетския ни град като специфичен театрален център.

Снимките са от личния архив на доц. д-р Златко Павлов.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *