С 6 милиона обновяват училище и две детски градини

Второ основно училище „Гоце Делчев“ и детските градини „Калинка“ и „Радост“ в град Гоце Делчев ще бъдат напълно обновени. Проектът е на стойност 6 186 670.00 лева, а символична първа копка  бе направена най-напред в Детска градина «Калинка». Там предстои цялостно обновяване и преоборудване на сградата, както и на дворното пространство, където ще бъдат монтирани нови детски съоръжения.

Освен това ще се ремонтира изцяло оградата, ще се направи физкултурен салон и зала за тържества, каквито в момента липсват, ще бъдат поставени антипаник брави, ще се обновят слънцезащитните навеси и ще се направи ремонт на съществуващият вътрешен асансьор. Изпълнител на обекта е ТЕХНОСТРОЙ-2018 ДЗЗД.

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов обясни, че проектът е с продължителност 30 месеца, но ще бъде направено всичко необходимо той да приключи в по-кратки срокове и в началото на следващата учебна година, обновените сгради да отворят врати.

Във Второ ОУ «Гоце Делчев» също предстои изключително сериозен ремонт, който включва обновяване на цялата сграда и дворното пространство. Освен това ще бъде направена автоматизация на котелната инсталация; видеонаблюдение, спортните площадки ще бъдат обновени по всички необходими стандарти и изисквания, ще се направят и необходимите настилки, предстои да се направи и разширение, тъй като физкултурният салон в момента е недостатъчен за броя на учениците в училището, а освен това липсва актова зала, където да се правят чествания и други културни мероприятия.

В училището бе отслужен водосвет за успешния край на проекта на който присъстваха кметът на общината Владимир Москов, неговите заместници Валери Сарандев и Саид Иброш, председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев, народният представител Богдан Боцев, общински съветници, представители на фирмите-изпълнители. Директорът на учебното заведение Цветанка Петричкова изказа благодарност на община Гоце Делчев за разработения и спечелен проект, чрез който училището ще бъде напълно обновено.

«Това е един сериозен проект, чрез който ние даваме принос като общинско ръководство, за подобряване на образователната система в общината. От тези 6 милиона лева, за Второ основно училище е предвидена най-голямата сума, тъй като това е най-големия обект. Става въпрос за цялостно обновяване на трите сгради вън и вътре, дворове, огради, оборудване, спортни съоръжения, озеленяване, покриви, отопление, икономично осветление. Всички съвременни неща, които могат да се направят в днешното строителство са включени в този проект», обясни кметът Владимир Москов.

Въпреки, че ще бъде осигурена охрана на сградата на Второ ОУ, където ремонтните дейности вече започват, кметът на Гоце Делчев призова живеещите в района да оказват по-голям контрол върху децата си и да не допускат те да ходят в района на училището, за да се гарантира тяхната безопасност.

Изпълнител на строително-монтажните работи във Второ ОУ «Гоце Делчев» ще бъде ГАЛЧЕВ ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД гр.София. Първата копка в двора на училището отново бе направена от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов и председателя на Общинския съвет Ангел Гераксиев.

Все още не е избран изпълнител за третия обект, включен в този проект – Детска градина „Радост“. Предстои това да се случи в следващия месец и най-вероятно през май там ще стартират ремонтните дейности, които са същите като в другата детска градина.

Проектът „Обновяване на образователната инфраструктура в гр.Гоце Делчев“, е вторият, който стартира от одобрената Инвестиционна програма на общината по ИПГВР 2014-2020г., която е на обща стойност от 19 070 867,83 лв. До момента е изпълнен проектът „Реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа в западната част на гр.Гоце Делчев“, а следващите проекти са обновяване на Дом на културата; изграждане на социални жилища и енергийна ефективност.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *