Най-лесно се палим сега:

Колко пъти прочетохте за палеж и пожар през последните дни, седмица? Зад всяко заглавие са много щети, много мъка за стопаните на изгорялото, зад всяко заглавие е труда на огнеборците. Зад всяко заглавие е поне миг невнимание или недооценяване на ситуацията и риска. Миг невнимание, от който не е застрахован никого. Специализирани служби полагат усилия поне да ни насочат вниманието към оценка на ситуацията и риска. От пожарната служба апелират за повишено внимание. Особено за ползватели и преминаващи през земеделските земи:

Пролетното време през последните дни е предпоставка за усложняване на пожарната обстановка в целия регион, отчита се рязко увеличение на пожарите всяка седмица. Въпреки редицата предупреждения на огнеборците, въпреки съставените актове за административни нарушения, продължава паленето на отпадъци и сухи треви, водещо до сериозни последици от палежите за горския, полски и жилищен фонд.

От пожарната служба отново призовават  за спазване на  основните правила за пожарна безопасност:

– абсолютно е ЗАБРАНЕНО в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици)    паленето на стърнища и други растителни остатъци и  използването на открити огнеизточници;

– не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободните дворни площи.

Административната санкция  за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно ЗМВР, е от 200 до 2000 лв.

При забелязан пожар, съобщете незабавно на тел.112.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *