Благовец е! Как да празнуваме?

С вяра! Така да посрещаме всеки празник. Благовец е днес, така е познат празника по народному. Благовещение е празникът в църковния календар, когато божията майка получава благата вест, че ще има чедо. Благовещение е тачен празник от всяка жена, станала майка,  защото Св. Богородица е тяхна закрилница.

Освен с вяра, със запалена свещица в църквата с молитва за здраве, според народните вярвания, Благовещение е денят напролетното равноденствие. Земята започва да се затопля. Засадените на Благовец дръвчета, те ще родят много сладки плодове. Идва пролетта, задължително хапнете „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад. Може и риба, даже ако постите. Макар да е по време на Великия пост, поради своята голяма празничност, по изключение може да се яде риба.

Според народните вярвания, всеки трябва да излезе от дома си сит и с пари в джоба, за да не те закука кукувицата без пари, че да е на безпаричие цяла година. А ако точно днес видите щъркел, дано да е в полет добрата птица, иначе не е на добро.

А ако имате малко момиченце, заведете го да му продупчат ушите на Благовец. Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички Затова на Благовец е традицията да се дупчат уши на момиченцата.

И не на последно място: Честито, именици! Честито на Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *