Профилактират за болест на очите, от която ослепяваме

Виждаш добре – това в никакъв случай не е гаранция, че нищо ти няма. Особено ако възрастта вече е 50 +. А чували ли сте за глаукома? Това е заболяване на очите, което е абсолютен бич за обществото и заболелите от глаукома тревожно нараства броят им. През Благоевград минава Националната кампания за борба с глаукомата с безплатни профилактични прегледи.

Глаукомата води до необратима слепота. А загубеното зрение не може да се върне, затова лекарите се борят да запазят зрението, което е останало. Социалната тежест на това заболяване е близо до това на депресията, а при голяма част от глаукомно болните и двете заболявания вървят заедно. Глаукомноболните в България се увеличават всяка година – в момента по данни на НЗОК те са 87 525 души, а в област Благоевград – 1926. Поне още толкова са хората, които не знаят, че са болни от глаукома, затова ранната диагностика е от особено значение. Колкото по-рано се открие глаукомата, толкова по-добри са шансовете за съхранение на зрението.

Безплатни профилактични прегледи за глаукома ще се провеждат в Благоевград през месец април. Подобна инициатива се организира в града за първи път, тя е съвместна на Пациентска организация „Глаукома“, кампания „Право на зрение“ на Института за здравно образование, със съдействието на специалисти-офталмолози. Партньор на кампанията в Благоевград е Очен медицински център „Визио“, д-р Йордан Тумбев и д-р Боряна Иванова.

Всеки може да запише час. Всеки, който е над 50 години и ако попада в рискови групи. Прегледът включва и измерване на вътреочно налягане. Прегледът не включва определяне на диоптри и изписване на очила. Направление от личен лекар не е необходимо. Часовете се дават до изчерпване.

Жените и хората на възраст над 60 г. попадат в рисковата група. В рисковата група са и всички на възраст над 40 г. с глаукомно-болни в рода. Затова се препоръчва всеки, навършил 40 г., поне веднъж годишно да измерва вътреочното си налягане. Повишеното вътреочно налягане може да е симптом за глаукома.

Безплатните прегледи ще се провеждат през м. април, със задължително предварително записване на часове на единния номер на кампанията – 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10 до 16 ч. или онлайн: http://screening.healthedu.eu/Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *