Редим се на опашка за безплатни дръвчета

Планирай отпуск за петък, идната седмица. Ще дават безплатни фиданки от горското. Сериозно, отпуск трябва, че да си пръв сутринта. Защото хитреци товарят всички фиданки рано-рано, за междублоково зелено на ентусиазирани домоуправители не остава и семка за райграс.

На 5 април горското ще раздава безплатен посадъчен материал. От 10.00 часа, пред сградата на „ДГС Благоевград” всеки може да вземе фиданка от червен дъб, липа, бреза, люляк. 500 бр. семенищни фиданки за залесяване, произведени в горския разсадник на стопанството, са предвидили лесничеите за граждани.  Инициативата е по повод седмицата на гората, която е от 1-ви до 5-ти април. Цялата седмица горските празнуват.

Югозападното държавно предприятие е домакин на националното откриване на Седмицата на гората, която тази година се отбелязва за 95-ти път в дните от 1-7 април. Мотото е: „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората!”.

Официално началото на седмицата е в понеделник,  на 1 април, от 11.00 часа в Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров” – гр. Благоевград. Тук ще са всички от най-високо ниво на управление и администруране на българските гори. Традиционно ще бъдат връчени наградите „Лесовъд на годината“ и „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2018 година. Символичното залесяване ще се извърши в естествена горска среда край с. Горно Хърсово, района на „ДГС Благоевград”.

Честванията започнаха още от четвъртък, в двора на Основно училище „Христо Ботев” в с. Крайници, „ДГС Дупница” откриха училищен горски разсадник. И бяха засадени първите фиданки от черен бор, бреза, дъб, западна туя, както и от храстовите видове – люляк, майски сняг, птиче грозде.

На 2 април, в землището на с. Куртово Конаре, община Стамболийски, ЮЗДП ще представи най-новото си териториално поделение – „Държавно ловно стопанство Кричим”. В края на миналата година с решение на правителството стопанство Кричим беше предоставено за безвъзмездно управление на предприятието.

На 3 април, в държавен горски разсадник с. Локорско, в района на „ДГС София”, ЮЗДП представя първата в България автоматизирана поточна линия за производство на контейнерни фиданки за горското стопанство. Модерното съоръжение с капацитет над 1 милион броя фиданки годишно и свързана инфраструктура са доставени с финансовата подкрепа на програма LIFE 2016 на ЕК по проект, изпълняван съвместно с Горска семеконтролна станция София.

На 4 април, в землището на тетевенското с. Голям извор, служители на Централно управление на ЮЗДП ще залесяват 3000 фиданки от цер върху 5 дка  площи, освободени след проведени санитарни сечи. Същия ден край софийското село Нови хан служители от „ДГС Елин Пелин”, съвместно с РДГ София и ученици ще залесяват върху горски територии след повреди от върхов корояд. Същия ден ЮЗДП е домакин на традиционното залесяване от служители на МЗХГ, ИАГ, партньорски организации, журналисти.

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица. След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата седмица на април.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *