Чистенето – за ангажираност, отношение, значимост на всеки

Тази събота и неделя. Ако не можете – следващата: ще чистим Благоевград. за да е чист и зелен. Инициативата е кметска, а идеята е да разберем, че всеки е значим и „и от нас зависи“.

„Инициативата има за цел да обедини жителите на Благоевград. Всъщност фокусът е не толкова върху почистването, а върху добавената стойност – възпитателна, отговорно отношение към чистотата и реда, сплотяваща и обединяваща общността около една цел – да направим нашия град още по-приветлив и чист. Тази консолидираща стойност е много по-важна, а също и възпитателната, защото всеки, включил се в  кампанията, ще допринесе за чистотата и ще се замисли дали да замърси след това.“ Така обясниха кампанията от кметския екип на среща с домоуправителите. Заместник кметът инж. Емилия Тунева събра домоуправителите за уточнения и разяснения.

Започваме в събота от 10.30 часа на площад „Македония” официално. И продължаваме на 7,13 и 14 април.

Местната власт се е погрижила за всякакви удобства по почистването: ръкавици, чували боя, посадъчен материал. На който каквото трябва за почистването – може да си вземе от най-близката шатра: пред Спортен комплекс „Пирин“ в кв. „Еленово“, в кв. „Струмско“ срещу магазин „Стоми“, а в кв. „Грамада“ пред бившето „Аско Деница“. Шатрата за кв. „Освобождение“ и кв. „Запад“  ще бъде разположена в двора на бившия  механотехникум.  На площад „Македония“ също ще има разположена шатра с всичко необходимо за почистването. На 5 април пред сградата на ТП „Държавно предприятие  горско стопанство Благоевград“ ще се раздават дръвчета и фиданки за най-активните доброволци. Целта е с растителността да превърнем зелените площи в още по- красиви, приятни и здравословни места.

Община Благоевград апелира гражданите да се  погрижат за прилежащите си части, за зелените площи, парковете, беседките и междублоковите пространства в близост до дома си, както и за коритото на река Бистрица и места, които смятат ,че се нуждаят от почистване или облагородяване.

Събраните отпадъци следва да бъдат изнесени до най- близките съдове за смесен битов отпадък, а разделно  събраните отпадъци до съдовете за разделно събиране. Ангажиментът за извозване на разделно събрания отпадък е на  Еко Партнърс, а фирма „Биострой“ ще събира чувалите със събран смесен отпадък.

С кампанията „Чист и зелен Благоевград! От нас зависи!”  цели да възпита отговорност към опазването на околната среда, любов към природата и нейното съхраняване и поддържане.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *