Защо има толкова цветя във водите на Струма?

Люляци и карамфили обагриха мътните води на Струма в дъждовна пролет. От моста в град Симитли пуснаха много цветя, най-напред с един зелен венец. Свежите китки са в памет на жертвите от Холокоста. Всяка година е така на 8-ми април, международния ден на ромите.

Празникът дава повод на ромите в Симитли не само за шумно веселие със силна музика и кръшни танци. Ромите в Симитли почитат 8-ми април с шествие. По традиция, преди обед на 8-ми април роми и много общественици се събират на площада. Въпреки дъжда и днес много се събраха за ромското шествие. Заедно с ромския лидер и най-активните от махалата бяха и много граждани, кметът на общината Апостол Апостолов и хора от администрацията, депутатът Стефан Апостолов.

Шествието със знамена и чадъри прекоси града, от центъра до река Струма. Спряха на моста, помълчаха минута, след това червени, жълти, лилави цветя отплаваха с водите на Струма някъде надолу… на юг.

С шествието и почитане паметта на жертвите, ромите в Симитли вярват, че са добрият пример за всички свои братя, че са добър пример за познаването на историята и традициите, за почитане на предците, за памет на тези, които трябва да помнят. „Със самочувствието сме на най-толерантните, най-културните, най-възпитаните роми. И че живеем в Симитли, където няма дискриминация, кмета на общината не прави разлика между хората и се грижи еднакво добре за всички“, казва ромският лидер Живко Илиев, цитиран от simitli.info.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *