Деца си измислиха чиста акция по Струма

Чистят парка до реката, садят явори и… хрускат домашни бисквитики. Децата от Кресна в понеделник. Те излизат следобед да почистят. Защото е специален ден 22-ри април, Ден на земята.

Петокласници ще са най-малките, които, с ръкавици и чували, ще излязат да чистят. Мястото, което са избрали е паркът и трибуните покрай Струма.  С тази акция децата отправят ясно и категорично послание за намаляване на отпадъците и срещу тяхното изхвърляне на нерегламентирани места. Акцията е предложена от дете, момиче от Кресна, Цветелина Атанасова от 9ти клас в СУ „Св. Паисий Хилендарски“. „Това е много добра идея за нашия град и нашето училище. Тази инициатива е  важна и добра за целия свят. Отпадъците са опасни за околната среда и за нас и затова трябва да ги почистим. И най-важното е да не замърсяваме!“, казва тя.

В предизвикателството се включват да помагат Община Кресна,  ръководството и учителите на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Кресна, читалище „Култура 1932“ – гр. Кресна и доброволците на „Училище за природата“ с. Влахи от България и Франция.

Освен почистването, покрай трибуните ще бъдат засадени и  фиданки явор, които един ден ще осигуряват приятна сянка на посетителите в района.  Фиданките са предоставени от Сдружение „Инициатива за младежко развитие“ – гр. Кресна.

„Училище за природата“ ще осигурят чували, ръкавици и домашно печени бисквитки за всички почистващи ентусиасти, Община Кресна ще извози чувалите и ще осигури инструментите за засаждане  на  дръвчетата.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *