Масово шефове не плащат повече за работа по празниците

Все повече работодатели не плащат труда на работниците в увеличен размер през празничните и националните дни. Това са установили инспекторите при проверките в Благоевградска област.

Извършени са 143 проверки в Банско през първото тримесечие от 2019-та година. 715 нарушения са открити. Основните нарушения са неизплащане на полаган труд през празничните и националните дни като този труд не е бил изплащан в увеличен размер,  неспазване между дневната и седмичната почивка на работещите.

Съставени са 18 акта за нарушения като 16 от тях са за работа на лица без трудови договори, а другите 2 са по Закона на трудовата миграция и мобилност. Констатирани са граждани от трети държави да полагат труд без разрешение.

Три пъти повече са еднодневните трудови договори, които са подадени до края на март. Те  са 377, а за същия период от 2018-та година са били 131, посочи директорът  на Инспекция по труда -Благоевград Славянка Симитчийска. Това показва, че се увеличава интересът към еднодневните трудови договори

Извършени са 16 проверки в отрасъл „Растениевъдство“.  По време на проверките са констатирани 77 нарушения на трудовото законодателство.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *