Хайде да стреляме с прашка и лък на площада!

Фермерски игри, стреляне с прашка, коване на пирони, стрелба с лък на площада в Благоевград. Също така ще бъдат показани.занаяти като звънчарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство, пчеларство, накити, изработка на български народни инструменти, демонстрация на точене на кори.  и др.

За втора поредна година Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“. В рамките на три дни, жители и гости на областния център ще могат да се запознаят в детайли с български традиции, бит и култура.

„Занаят фест“ ще се проведе на площад „Македония“ от 4 до 6 май / събота-понеделник/.

Инициативата има за цел да провокира интереса на деца и хора от различни възрасти към българските занаяти, традиции и култура, както и тяхното съхраняване.

В програмата са включени и Фермерски игри. Те ще се водят от участници от познатото телевизионно предаване  „Фермата“. Участниците ще имат възможност да усвоят умения като стреляне с прашка, коване на пирони, стрелба с лък,”зеле и бъчва”, мерки, ходене на кокили, дърпане на въже и др.

По време на фестивала, в Благоевград ще гостува и „Пътуващо читалище“. То представлява 50-местен автобус, преобразен в място, което разкрива моменти от минало и история на нашите предци. Ще бъде представена и изложбата „Български бит”, която ще „разходи“ публиката из всички етнографски области. Организаторите са подготвили и играта „Познавам ли моята България?”, която цели да провокира интереса на децата към културно-историческото наследство и природните забележителности на България.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *