Как танци и занаяти ще си поделят площада?

Невиждано в Благоевград шествие ще прекоси града за балканските игри и занаят феста. Тази събота и неделя ще е голямата пъстрота в центъра на Благоевград.

С нестандартно шествие ще започнат и двата дни на фестивала „Балкански игри“. Първият ден, 4 май,  децата от Център за личностно и творческо развитие ще преминат през централна градска част с платформа в битов стил. Шествието ще стартира от сградата на Съдебна палата в 10.30 часа на 4 май и ще стигна до площад „Македония“, където ще се проведе и фестивалът, популяризиращ българската и гръцката култура. Вторият ден на „Балкански игри“, отново от 10.30 часа, ще тръгне шествие с платформа, по същия маршрут. Този път в него ще вземат участие кукери от  Благоевград.

„Балкански игри“ цели да популяризира уникалното културно-историческо наследство от  автентичния фолклор на двете от страни чрез танци, песни, интерпретации на обичаи, приготвяне на традиционни ястия, фолклорни игри, дефилета на народни носии и музикални инструменти.

Във фестивала участие ще вземат както професионални, така и непрофесионални групи и кръжоци, сдружения, които работят и представят културното, историческо и  археологическо богатство и ценности в България и Гърция.

Паралелно с „Балкански игри“, на площад „Македония“ ще се проведе и „Занаят фест“. Той ще продължи от 4 до 6 май.

В рамките на фестивала ще бъдат представени занаяти като звънчарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство, пчеларство, накити, изработка на български народни инструменти, демонстрация на точене на кори.  и др.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *