Върнахме се към корените…

Как се правят звънци, ножове, гърнета, български народни инструменти? Това разбраха десетки в центъра на Благоевград днес. А децата постреляха с прашка и лък както нашите предци.

Звънчарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство, пчеларство, накити, изработка на български народни инструменти, демонстрация на точене на кори. и др. Съхранение и приемственост! Различни поколения в пряк досег с традициите, по време на два фестивала в Благоевград.

При изключителен интерес стартираха фестивалите „Балкански игри“ и Занаят фест“ в Благоевград. На площад „Македония“ са разположени шатри с различни елементи, свързани с традициите и културата. „Фестивалът „Балкански игри“ започна с красиво шествие на възпитаници на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и платформа, украсена в битов стил.

То тръгна от сградата на Съдебна палата и стигна до площад „Македония“, където паралелно протичат програмите на двата фестивала „Балкански игри“ и „Занаят фест“.

Утре отново ще има шествие, този път с кукери от Благоевград. Маршрутът ще бъде същият, а началният час 10.30 ч.

Фестивалът „Балкански игри“ цели да популяризира уникалното културно-историческо наследство от автентичния фолклор на България и Гърция, чрез танци, песни, интерпретации на обичаи.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *