Наши танцьорки замениха народни носии с марокански кафтани

Красиви момичета от Благоевград дефилираха с марокански кафтани. Това  е традиционната рокля на мароканските жени в стил на роба.  Поводът бе Ден на Мароко.  С много цветове и чар ДЮФА „Пиринска китка“ облякоха вместо обичайните народни носии дамските народни костюми на Мароко и пресъздадоха културното богатство на Кралство Мароко.   Изложба от постери от Мароко, традиционни марокански сувенири, местни продукти, ръчно произведени  сувенири,  козметика на арганова основа, дефиле на кафтани, чаена церемония.  Бяха представени и фолклорни обичаи от Мароко и България.

С подаръци от Благоевград си тръгна и посланикът на Кралство Мароко в България- Нейно превъзходителство Закиа Ел Мидауи. Тя заедно със заместник-кмета по европейски проекти и програми на община Благоевград Зорница Кралева поставиха началото на Дни на Мароко в Благоевград. „Като представител на френскоговорящите, съм радостна днес да съм тук, защото Благоевград олицетворява духа на Франкофонията, тъй като този красив град ежегодно организира най-престижния фестивал на френската музика „Франкофоли“, който ще се проведе за 5 път на 21 и 22 юни, играе важна роля за представянето на френския език и култура в България и останалата част на света“, заяви посланикът на Мароко.

„Вярвам в това, че всяка държава крие много тайнства, които се разгадават именно чрез традициите. Община Благоевград и Кралство Мароко имат добри взаимоотношения, изградени приятелски пътища и добри партньорски контакти. Именно за това съм щастлива от факта,че избрахте нашия град и че днес Благоевград ще може да се запознае с Вашите традиции, обичаи и културното наследство на Мароко“, каза заместник-кметът Зорница Кралева.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *