Как се става част от учебната програма на учениците в Америка?

Това разказа писателката Здравка Евтимова в Благоевград. Нейният разказ “Кръв от къртица“ влезе в учебниците по литература в САЩ. Пълна зала в Регионална Библиотека „Д.Талев” посрещна авторката, която е част от програмата на Литера Експо.

Въпреки добилата популярност, тя си остава изключително скромна, като най-важното за нея е да се живее с чест и достойнство.

Здравка Евтимова  искала да бъде лекар, но се е страхувала от кръв. Именно кръвта обаче, я направи известна чак в Америка.

Първоначално разказът бил публикуван в издание на университета Антиок в САЩ. Превела разказа си за три дни, преди изпращането му в Америка, а го написала за броени часове. Пет години по-късно и се обадили от едно американско издателство, като казали, че издават антология на разкази под 2000 думи – подбор на най-добрите разкази след 2000-та година. Тогава променили и заглавието от „Кръв от къртица” на „Кръв”. А  миналата година Й се обадили, за да й кажат, че са подбрали този разказ за учебник по литература. Тя се съгласила и така се стигнало до поместването му в учебника по литература.

В началото на март тази година, сборник с разкази на Здравка Евтимова беше публикуван и във Франция от издателство Le Soupirail. Заглавието на книгата е „Невъзможно синьо“.

Наскоро на голям литературен форум в Китай я помолили да напише десет правила за младите писатели. „Направих го, но отдолу допълних – „Ако спазвате тези правила: ще ви забележат. Ако нарушите всяко едно от тях: ще ви запомнят“.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *