Какво обещаха горските на колоездачите?

Да има правила при ползването на туристическите маршрути в горите, стопанисвани от Югозападното държавно предприятие. Това договориха днес ЮЗДП, Българският планинарски съюз (БПС) и Българската колоездачна лига (БКЛ).

В подписаното споразумение за сътрудничество се предвиждат съвместни дейности за поддръжка и ползване на пешеходни маршрути и трасета за планинско колоездене. Горските обещават да не допускат повреди по трасетата и запазване на дърветата покрай тях в съседство с които се извършва регламентиран дърводобив.

Най-посещаваните маршрути ще бъдат отразени в горскостопанските карти, достъпни на https://gori.uzdp.bg/

„Документът е голяма крачка за постигане на баланс между рекреационните и стопанските функции на горите”, коментира директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

Първа стъпка е почистването на пътеката от Владая до с. Кладница, като част от традиционната обиколка на Витоша 100 км, която ще се проведе на 15-16 юни т.г.

„Това споразумение е един тест към всички нас, който ще покаже можем ли да работим заедно в името на една обща кауза. То е основа, която може да заработи на територията на цялата страна, ако останалите държавни горски предприятия пожелаят да се включат”, посочва председателят на Българския планинарски съюз Димо Колев.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *