Двоен празник обедини благоевградчани (видео)

Празник две в едно  чества Благоевград. Ден на българската просвета, култура и славянската писменост, и празник на Благоевград. Тържествената програма започна с празнично шествие на училищата на Благоевград, което тръгна от Съдебна палата, премина по пешеходната улица „Тодор Александров“ и стигна до пл. „Македония“. То бе предвождано от Детски духов оркестър към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Вторият лъч тръгна от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ предвождано от Биг Бенд-  Благоевград.  Преди шествието пред  НХГ  се състоя ритуал по полагане на венци и цветя в знак на почит към делото на светите братя.

Двата лъча се събраха на площад „Македония“. След тържественото слово на кмета д-р Камбитов, празничната програма продължи с концерт, с изпълнения на музикално училище „Престо“ и Камерна опера- Благоевград, които успяха да докоснат  публиката.

Кметът д-р Атанас Камбитов честити празника и благодари на уителите за обичта , за отдадеността, за грижите, които полагат за нашите деца. Ние сме Ви поверили най-ценното – децата си. „Не само възпитанието , поверили сме и бъдещето. Аз съм дълбоко убеден, че днес без добро образование, без солидно образование, в този динамичен, високотехнологичен свят няма как човек да успее. Сигурен съм, че вие ще предадете тези знания на нашите деца. Убедил съм се, че две неща не са се променили  българското училище и българските учители. Имам поглед върху българските учители, моята майка е учител с над 45 години стаж. Мога да кажа, че бивш учител няма.

Две неща са константа – едното е отношението на учителите към учениците , другото е високият професионализъм. Има празници, които не се приемат еднозначно, едни заради политически причини, други заради религиозни, заради етнически, исторически, но днес няма причина да не се обединим. Обединение, от което се нуждаем повече от всякога. Днес, както казва Петър Дървингов, сме длъжни повече от всякога, всеки ден, да мислим по една минута за България“, каза по време на честванията кметът д-р Камбитов.

Честванията продължават тази вечер от 20.00 часа на площад „Македония“, когато на сцената ще излязат любимите изпълнители на България- Мария Илиева и Любо Киров. По време на събитието двамата музиканти ще изпълнят вдъхновяващите си хитове, ще представят нови парчета и ще изпеят специално за Благоевград старите си хитове.  На празничната сцена два от най- слушаните и предпочитани гласа на България ще изпълнят и съвместният си хит, познат на всички “Alright“.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *