Кабеларките се жалят и на Мая Манолова

С подписка и жалба до омбудсмана Мая Манолова излезе една от атакуваните кабелни телевизи Кабел САТ Запад. В писмото те твърдят, че са поставени в невъзможност да осъществяват дейността си  и нарушават договорите с доставчици и абонати, както и са нарушени правата на гражданите. Освен това екипът на „Кабел-Сат-Запад“ публикува на сайта на медията текст на декларация и снимки, след вчерашната акция  на антимафиотите.

Искрено се надяват, че атаката  не е с цел обслужване на корпоративните интереси на конкуренти и доставчици. Адвокатите им са предприели вече съответни действия за връщане на отнетата техника, за да възстановят дейността си в най-скоро време. Нанесени са значителни материални щети в кабелните телевизии в Югозапада по време на акцията на антимафиотите.

Хиляди хора в Югозпада останаха без телевизия и интернет. Вчера жандармеристи атакуваха телевизията в Кюстендил, Дупница, Благоевград. В Сандански под прицела на държавното обвинение е и кабелната в Сандански – „Вега“.

Заради това се готвят и масови протести пред офисите на телевизия Кабел Сат Запад, които са затворени след акцията на антимафиотите.

От трета страна пък от прокуратурата казаха, че кабелните  оператори ощетили три големи телевизии с 10 500 000 лева само за 2 месеца,  че това е една схема за престъпления срещу интелектуалната собственост и данъчни престъпления.

Всички кабелни оператори щели да бъдат проверени. Началникът  на отдел „Киберпрестъпления“ към ГДБОП комисар Явор Колев обясни в детайли естеството и стъпките в осъществяването на този вид престъпления.  Той допълни, че операцията продължава и в настоящия момент. След като е преустановено разпространяването на програми без уредени авторски права, в момента контролираме дали ще има възстановяване на практиката и тогава престъплението ще е с друг профил.

Регулярни проверки предстоят на всички кабелни оператори в страната, тези, за които има данни, че извършват определени нарушения, ще бъдат проверени в съвсем кратки срокове. Обемът от  700 000 абонати, които са  в сивия сектор и за тях не се плащат данъци, ще бъдат изведени на светло. Престъпната дейност на разпространяване на програми в нарушение на авторското право, ще преустановена, категоричен бе Колев.

В ациите участват екипи на МВР, НАП, прокуратурата,  експерти на интелектуална собственост от Европол и други.

От цялата работа обаче потърпевши са хората, защото станахме много зависими и пристрастени към телевизията и компютъра, и се оказва, че не можем без тях.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *