Нов живот за емблематичните скулптури

20 метра по-напред ще бъдат преместени емблематичните скулптури на Благоевград. Оказва се, че техният автор скулптурът Павел Койчев не харесва мястото, на което са разположени. За него те са изтикани в дъното, сякаш хвърлени на боклука. А те са между Регионалната здравна инспекция и театъра.  Също така  ще бъдат аранжирани по друг начин.

Много противоречиви мнения има за тези скулптури, а тяхната история е много интересна. Пластиката е на тема „Движение“ и трябвало да бъде разположена на гарата. През далечната 1986 година на автора му поставили такава задача за корпуса в Благоевград. Направил една проста конструкция като замисъл, универсална. Хора в седнало, легнало и изправено положение. Не търсил провокация или скандал въпреки масовото им неприемане. Повече от 20 години не ги е виждал. След 20 години застанал пред тях, не му харесали. Погледнал ги по-отдалече- харесали му, стоят цялостно и удържат на пространството.

Експертът и шеф на СЕМ Георги Лозанов следи отдавна творчеството на Койчев. За него това са човеци, с главно Ч, не са партизани, горяни. За него сега скулптурите ще имат по-лесна комуникация със следващите поколения и ще се получи една любов между зрителя и скулптурите на площада.

А те са се движили много във времето. Оказва се, че не само не са сложени на гарата, а впоследствие са преместени в София и чак след това пристигат в Благоевград. „Приехме си ги, те са част от атракциите на Благоевград. Всички туристи се снимат там“, изрази мнение библиотекарка, която работи отсреща и те са всеки ден пред очите й.  Тя предложи да бъде поставена плочка, на която е описана темата на скулптурите.

В Благоевград имаме щастието да притежаваме скулптури на Павел Койчев, каза и зам.-кметът Христина Шопова.  А темата на скулптурната група „Движение“ може да бъде само напред за Благоевград и неговото развитие.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *