Правят исторически музей в планинско село

Едно планинско село, с миньорска слава, кестенова история, магична сила в района и голямо богатство, пренесено от обредността и традициите на предците събира всичко интересно под един покрив. Ще правят исторически музей в симитлийското село брежани.

Самодейци, активисти, населението в Брежани, общинската власт, туроператори, учени подписаха меморандум за популяризиране на Брежани с природното, историческо и културно богатство.

С документа се декларира желание и готовност за обединяване на усилията за съхраняване на материалното и нематериално културно наследство и се маркират насоките за работа. Сред които включване на Брежани в разработваните туристически маршрути. Препоръките за дестинации за туристи са водопадът Скока; кестеновите гори, сред които вековни и млади, пътеката, която тръгва от село Брежани към връх Пирин. Туристи с изявен интерес към религията си заслужава да посетят в Брежани църквата „Св. Димитър“ от 1847 година, в която наскоро са открити и стенописи от началото на 20-ти век, параклисите, всички в живописните планински местности край село Брежани-  Св. Тодор, Св. Лука, Св. Петка, Св. Георги, Св. Илия (култова приемственост – оформят се върху основата на антични и средновековни сакрални обекти). Туроператори да предвидят възможност за посещение на руините на манастир в м. Манастирището- важна духовна обител в миналото; неолитното селище при м. Равен, открито през 2009 г. от български и френски археолози, препоръчват местните. Те казват, че си заслужава да се популяризира и архитектурата в селотоот края на 19 и началото на 20-ти век; както и мина Пирин от 1925 г. А историята на селото – да бъде събрана в музейна сбирка.

Местните са категорични, че освен потенциал, Брежани има и капацитет да гостоприеме туристи. Сред интересните места не просто за нощуване, а и история е къща Спасителна, която всъщност е – бившата миньорска спасителна служба.

А туристите вече познават Брежани като дестинация за фестивален туризъм с есенния празник на кестена, Лазаруването и други.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *