Шофьори се жалят от неплатени командировъчни

Най-много жалби в Инспекцията по труда в Благоевград през миналия месец са получени от шофьорите в отрасъл „Транспорт“. Шофьорите сигнализират за неизплатени командировъчни. Масово транспортните фирми не плащат командировъчните на работниците си. Инспекторите извършват проверки, като дават предписания на работодателите. Другите сигнали са свързани с неплатени заплати, работа без трудови договори, полагане на извънреден труд. 22 сигнала са постъпили в инспекцията през май.

37 искания за назначаване на работа на непълнолетни са издадени при 40 поискани такива.

Най-много актове са издадени отново в строителството през май. Както и най-много нарушения са констатирани. Те са свързани с липса на ежедневен инструктаж, недостатъчен контрол за използване на лични предпазни средства, липса на ограждения на обектите, съставени са 110 задължителни предписания и 5 акта за спиране на обектите.

Увеличава се и броят на еднодневните трудови договори в земеделието.

Директорът на Инспекцията по труда Славянка Симитчийска напомни и предимствата при еднодневните трудови договори. Хората не губят обезщетенията за безработица, както и месечните помощи, в същото време се осигуряват във фонд „Пенсии“ и фонд „Трудова злополука и професионална болест“. От друга страна стопаните, които са ги наели, нямат задължение да регистрират тези договори в НАП, както и да оформят трудови книжки и да издават заповеди за прекратяване.

Напомняме, че еднодневни трудови договори могат да се извадят и онлайн.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *