Солист на Цюрихската опера поема Оперен театър – Благоевград

Камерна опера – Благоевград става Оперен театър. Той ще бъде оглавен от световноизвестния  тенор, солист на Цюрихската опера, ученик на Борис Христов – Бойко Цветанов. Новият екип на културната институция беше представен от зам.-кмета Христина Шопова. Диригент на театъра става също популярният Христо Христов.

Новия шеф има мечта- следващата година през лятото да има оперен фестивал на открито в парк „Македония“, който да събере световноизвестни имена. Също така на 1 октомври тази година, когато се открива сезонът, да съберат цвета на оперното изкуство в

Благоевград с най-изявените оперни гласове. Разбира се за тези големи амбиции са необходими много средства, както и млада публика.

Цветанов смята да търси спонсори и партньорства със съседни страни, тъй като Благоевград има голям потенциал. Новият екип си пожелава пълни зали с качествен продукт. Цветанов има и много контакти в чужбина, които смята да използва, тъй като операта е скъпо изкуство, без помощ ще бъде трудно и всичко хубаво се постига не само с желание, но и с пари, каза Цветанов като даде пример с операта в Цюрих.

Зам.-кметът Шопова каза, че 5 месеца им е отнело да убедят Цветанов да оглави операта, обеща, че няма да  се съкращават хора, дори напротив, оркестърът ще се увеличава. Смятат да възродят оперния театър, като Шопова даде пример с ансамбъл „Пирин“, който вече печели световноизвестна слава, както и Куклен театър, чиито приходи са се увеличили за година  с 20 000 лева.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *