Закачлив поглед към алкохола в изложба

Ако искате да видите старите лимонадени шишета със закопчалка тип „кронка“ и нестандартни методи за затваряне на бутилки, в музея в Благоевград откриха изложба. В нея екипът на Исторически музей – Горна Оряховица е събрал над 150 експоната – различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век.

Край тях своето важно място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола, както и няколко колекции от стъклени бутилки с различна форма и вместимост.

Показани са множество черно-бели снимки и фотографии с различно послание, върху някои от които са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край. Не липсват и реклами на бира – все още набираща популярност у нас в началото на XX век .Специално място заема фирма „ Васил П. Буланов “, представена от дарения на неговата внучка.

Изложбата „Алкохол и Амбалаж“ е една от трите наши пътуващи мобилни колекции озаглавени със символичното заглавие „Пороците“, което сме поставили за атрактивност. Всъщност едната от тези изложби е посветена на алкохола, втората – на тютюна и третата – на сладкото.

Те трите представят нашите човешки слабости, които винаги са били част от битието ни и са галели сетивата ни, опитвайки се да ни пленят, каза на откриването директорът  на Исторически музей – Горна Оряховица Пламен Мадемов.

В зала “ Временни изложби “ на Регионален исторически музей – Благоевград беше открита изложбата „ Алкохол & Амбалаж “. Тя може да бъде видяна до септември.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *