Къде и кои пият най-много бира в България?

5.5 милиона хектолитра бира са продадени в страната през миналата година, а оборотът на пивоварните предприятия е близо 480 милиона лева, съобщиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ) в навечерието на професионалния си празник – Илинден. През 2018 г. производството на пиво у нас е 5,1 млн. хектолитра. В България вече се произвеждат над 120 марки бира.

Финансовите отчети на членовете на СПБ за 2018 г. показват, че внесените от тях към фиска акцизи и ДДС са почти 130 милиона лева. Капиталовите инвестиции на пивоварните компании за първите 6 месеца на тази година надхвърлят 21 милиона лева.

Въпреки тези добри новини, пивоварите стават все по-предпазливи в прогнозите за бирения пазар през тази година. Засега дъждовното лято и по-слабият туристически поток вече доведоха до 4-5 % спад в продажбите на бира.

В началото на лятото 55% от пълнолетните българи консумират пиво поне веднъж седмично. 60% от тях считат, че бирата е най-подходящата за тях напитка. Най-често бирени наздравици се вдигат в Монтана и Русе.

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *