Свети Илия ни гледа от скала на свято място

Празнуваме Илинден на свети места в Симитлийско.

Вековният  дъб с целебна сила край Ракитна зареди с енергия миряните на празника на Свети Илия . Десетки дойдоха в симитлийското село около малкия параклис.

Водосвет бе отслужен в параклиса и осветени казаните с курбан. Десетки миряни запалиха свещица и се докоснаха до стъблото на дъба, който местните казват, че зарежда с енергия, отърсва от лошо и болести. По обяд всички седнаха на обща трапеза под дебелата сянка на вековното дърво и под навесите, приготвени от кмета на селото Стефан Костов.

Какво е да празнуваш Илинден на едно от най-интересните и духовно заредени места в община Симитли? Това е местността Присадна на село Брежани. Там върху масивна скала се вижда ликът на свети Илия.  В подножието на местността има и малко аязмо с лековита вода.  Няколко казана курбан освети  свещеник. Тази година в храма, граден от няколко години от Йордан Серафимов, се събраха много хора, почитащи най- големия летен християнски празник.

Местните хора разказват, че на мястото на параклиса е имало голяма църква, а на скалните масиви наоколо се появяват ликове на светци.

Дълги трапези, разположени в живописното място, бяха опънати и наредени за всички жители и гости, дошли от цялата община.

Най-дългото село – Градево има празник навръх Илинден.  Стотици се събират на обща трапеза на поляната край църквата „Св. Илия” в центъра на селото. От най- малки до много възрастни идват в селото, за да празнуват заедно в родното място.

Раздава се курбан. Вечерта се очаква празнична програма да зарадва и весели градевци.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов и председателят на ОбС- Симитли Владимир Христов запалиха свещички  за здраве на всички святи места.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *