Говорим по телефона … и ни удря гръм в планината

80 % от хората, пострадали от гръм в планината, са говорили по телефона. Такава статистика изнесе за Агенция БГ началникът на Планинска спасителна служба- Благоевград Георги Ботев. Оказва се, че самото излъчване на телефона привлича светкавицата. Получава се някакъв ефект на електризиране на полето около човека, което увеличава привличането на електромагнитните излъчвания на самата светкавица.

Затова се препоръчва, когато има гръмотевична буря, телефоните да бъдат изключени напълно, за да не търсят сигнал. Когато са в зона в планината и е слаб сигналът, телефонът е активен и постоянно излъчва пакети, за да се свърже с клетката наблизо и това прави вече голям проблем. Ботев даде пример и с  последния случай с англичанина, който беше ударен от гръм в Пирин – единият телефон е изгорял напълно.

За спасителя основното преди да тръгнем в планината е информацията. Каквото и да предприема човек,  би трябвало да се информира, за да го направи качествено. Да се прецени маршрутът, колко е дълъг, къде ще отседнем, какви са възможностите за водоснабдяване, храна, нашите физически сили дали са достатъчни за изминаването на този маршрут.

„Два часа примерно между две хижи, това е някакъв стандарт, който се дава за нормален здрав човек. Когато има голяма група, с деца и възрастни хора, тези 2 часа вече могат да стана 4, а при влошаване на времето 6 и 8. Човек трябва да има поглед върху всичко, което прави и да го преценява“, категоричен е спасителят.

За оцеляването в планината очаквайте  още от интервюто с Георги Ботев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *