Кой да управлява боклуците от Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево?

Това са интересите на сметището, които за пореден път провокираха дебат в пленарна зала на Общински съвет Благоевград. Защо търсим с конкурс кой да управлява боклуците на новото регионално депо, след като си имаме общинско дружество по чистота, чудят се съветниците от БСП. И попитаха кмета Камбитов. Според червените в парламента, 5 милиона, предвидени за услугата оператор на депото, биха могли да се налеят в общинското дружество Биострой, което да управлява боклука на депото със същия успех, както и външен оператор. От БСП искаха и яснота – как ще се плащат парите на оператора на депото.

Оказа се, че е абсолютно неизгодно да се възложи тази дейност на общинското дружество по чистота Биострой, тъй като депото ще събира и трябва да се управлява съответно отпадъка на Благоевград, плюс още 4 общини – Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. „Нерентабилно е за общинската фирма“, увери кметът Камбитов. Предвиденият договор за управление на отпадъците и стопанисване на депото е за 8 години и по сметки на администрацията, парите не са чак толкова много, нито атрактивни като поръчка, разпределени във времето. „С тази сума няма как да се покрият разходите на Биострой. Управлението на депото е сложен процес. Това е по-евтиният вариант за общината. Депото е регионално“, обясни кметът д-р Атанас Камбитов. А и практиката била оперирането на депото да се възлага на външен изпълнител, а не да се натоварват общински предприятия. Контрира Камбитов на примера на БСП, че във Враца общинско предприятие оперира на регионалното депо.

По думите на кмета, имало ясна стратегия за инвестиции и разрастване на общинското дружество по чистота. За Биострой е предвидена нова техника и оборудване заради дейностите по сметоизвозване към депото, които ще поеме.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *