Ето как се става планински спасител…

Това е екстремна дейност, човек трябва да бъде много подготвен. Така започва разказа си  началникът на Планинска спасителна служба- Благоевград Георги Ботев. Основното е, трябва да бъдеш част от планината, за да работиш там, това е друг свят. Спасителят трябва да разбира от доста неща, за да може да окаже помощ, свързано е с метеорология, с оцеляване в планината, медицинска подготовка, каране на ски, на високопроходими автомобили.

Разказва, че добрите планинари в България основават Планинската спасителна служба преди 85 години. Това са подготвени алпинисти, пещерняци, водачи, скиори, които познават планините с идеята да се помага на туристите. За да се влезе в редиците на Планинска спасителна служба подборът бил от тези среди. „Напоследък обаче не е така, защото нещата вървят на зле в България относно спорта и алпинизма като цяло. Много хора са неподготвени, а младите хора имат вече други ангажименти и предпочитания. Малко са тези, които познават планините. Нямаме достатъчно кадри и такива, които познават планините“, коментира Ботев.

При тях винаги  имало по 4-5 човека стажанти, като условието е 1 година минимум да е член на отряда. След това се изпраща на курс. Там има входящи тестове.

Имат си учебен център, постоянно имат курсове за усъвършенстване, отделно от това 2 години имат и обучителни курсове.

Първата година спасителят е стажант, а през втората година има зимен и летен квалификационен курс. Тогава придобиваш звание планински спасител и имаш право да участваш в акции и вече се чувстваш подготвен след издържаните изпити.

В Благоевград отрядът е от 22 –ма души. Един доктор, който половината месец работи в Англия. Аварийното ядро е от 10 –има по-подготвени. Много хора от отряда работели извън Благоевград, други в чужбина за по 2-3 месеца. Има движение и не са постоянно в Благоевград. Това са доброволци 99 %.  Има един щат, който е ръководител за региона, той е инструктор, обучава стажантите.

А какво ги мотивира? Ако не сме ние да го свършим, няма кой да го направи, казва спасителят.

За оцеляването в планината очаквайте  още от интервюто с Георги Ботев.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *