Когато останем дори и без хеликоптер за спасяване…

За какви застраховки повече да говорим…? Ядосва се на темата началникът на Планинска спасителна служба- Благоевград Георги Ботев.

Оказва се, че България единствена в Европейския съюз няма оборудван медицински хеликоптер.

Вече няма и частен, който обслужваше договорените застраховки.

„Ние постоянно се учим да се застраховаме и както винаги при нас тъкмо нещо се направи и се оказва, че нещо друго се случва и разваля всичко направено“, коментира спасителят. Дълго време убеждавали хората, че колкото повече се застраховат, толкова по-достъпни ще станат застраховките и толкова по-лесно ще има опцията да се извика хеликоптер.  Хората взели да си правят застраховки, повярвали в идеята на застраховането и това се приключило с продаването на хеликоптера. Питали го по цял ден туристи: Добре аз си направих застраховка за хеликоптер, има ли такъв?.

„Пропагандира се нещо, прави се и в следващия момент се взима някъде едно решение , нещата приключват и никой не се интересува какво се случва с хората, които разчитат на това“, смята шефът на спасителите в Благоевград.

Миналата седмица имало акция, нещо което може да се направи за един час с тежко пострадал  с хеликоптер, колегите му ходели 3-4 часа, защото просто нямали друг избор.

А за планината Ботев говори с толкова много любов. Тази обстановка е дом на животински, растителен свят. Ние трябва да се движим като домакини, не като гости, да ги пазим, да не замърсяваме. Планината ни е много красива и трябва да я пазим, категоричен е  шефът на спасителите в Благоевград.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *