(видео) Как пътуващ гайдар ни усмихна в центъра на Благоевград…

Писък на гайда на централната улица в Благоевград. Какво е това? Огледахме се и го видяхме. Босоног, с разрошени коси , облечен в почти бяла блуза с шевици и бял панталон, и надул гайдата си. Този звук  не само ни усмихна, но и ни накара да настръхнем. За половин час, ако знаете колко хора се поспряха, усмихнаха и оставиха пари в купичката на музиканта. Колко малко ни трябва да се обединим и да бъдем съпричастни.


А неговата история е впечатляваща.  Той е от Чирпан. Гено Тодоров обикаля не само в България, а и по света. Разказва, че е самоук, но при всички случаи има нещо и от Всевишния. Учи се сам на всичко, да си готви, да свири и огън да си пали.

Свири, за да възражда традициите, дава му усмивките на хората, а парите, които припечелва, казва, че са на по-заден план. Едно време живял с много, сега разбира, че може и с по-малко. Бил строителен предприемач, живеел с хиляди, а сега се шегува, че  живее с хиляди стотинки от време на време, но казва, че му е достатъчно.

Повечето хора, като го видят, най-първото  нещо е да съдят по външния вид. Смята, че слагат стотинки, защото е  бос и оръфан и си мислят, че е социално слаб човек. Но за него истината е съвсем различна.

Прави го за разнообразие, живял с 200 лева на ден, сега живее с 2 лева на ден. Обича да е свободен. Свири всякаква музика за душата.

Неговата гайда е изработена от Костадин Илчев – Бай Диньо, който е ръководител на 100-те каба гайди в Смолян. Носи неговото сърце и душата на Смолян и на Родопите. Изработена е от кожата на коза.

Не си прави планове. Сега е раздвоен  между събора на теснолинейката в Аврамово или пък да отиде на един от последните нестинарски събори в Странджа.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *