Охраняват кланиците, определят терени за загробване в Пиринско

Четирите регистрирани кланици на територията на област Благоевград се охраняват от полицаи  и служители на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград.  Служителите на МВР осъществяват денонощен контрол на достъпа. Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от Областния управител Бисер Михайлов.

На заседанието на комисията присъстваха представители от 14-те общини на територията на областта. Също така представиха информация за мерките, които са предприети за броя на домашните свине, отглеждани в обекти тип „заден двор“, както и за определянето терени за загробване на умрели или принудително убити свине.

Областният управител заяви, че кметовете на общини е необходимо спешно да проведат широка информационна кампания за запознаване на населението с опасните последици от вируса, неговата устойчивост и необходимостта от категорични действия за недопускане на разпространението му на територията на областта.

Д-р Бащавелов, директор на ОДБХ – Благоевград, представи най-новите данни свързани с разпространението на чумата по свинете на територията на страната, като изтъкна, че епизоотичната обстановка на територията на област Благоевград е спокойна. Той уточни, че ОДБХ е в постоянна връзка с частнопрактикуващите ветеринарни лекари, общините и ловците от ловните дружинки, като и че предприетите мерки са изключително строги и се изпълняват стриктно.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *