(видео) Секна „байрамският туризъм“ и в Неврокопско

Курбан Байрам празнуват в Неврокопското село Блатска. За съжаление както и цяла България, сселото осезателно се обезлюдява. То е със смесено население и съвсем до скоро при големите религиозни празници двата етноса уважаваха и честваха заедно. В момента в Блатска са останали само две християнски семейства, а останалото активно население са на гурбет в страната и чужбина.

Няма ги и традиционните кервани от коли, с които до скоро за Байрама пристигаха множество роднини и гости – изселници от  Блатска в Република Турция. Явно кризата в южната ни съседка вече влияе негативно и на така наречения „байрамски туризъм“.  Въпреки това празничното настроение витае в селото, а възрастните хора са щастливи и обнадеждени, че на празника все още посрещат деца в домовете си.

С празнична молитва „намаз“, в каноничния час на деня при изгрев слънце, отправена към всевишния, за мюсюлманите Аллах, с благодарност за всички получени блага, в джамията на хаджидимовското село Блатска, отбелязаха тази сутрин началото на празника Курбан Байрам. Празникът е най-големият в ислямската религия и продължава четири дни.

Според традицията, на този ден е задължително  заможните да колят курбан. Според мюсюлманската традиция за богат се смята всеки, който притежава 60 гр. злато или неговата парична себестойност. Жертвеното животно се разделя на няколко части, като една трета от него задължително се раздава на бедните. На първия ден от Байрама  младите искат прошка от по-възрастните, като празникът се празнува с най-близките.

Както при всички религии на празниците най-щастливи са децата. Според мюсюлманската традиция те се организират на групички, като посещават всяка къща, за да поздравят и да благословят празника на семейството. Стопаните на домовете щедро възнаграждават децата с лакомства. През четирите дни на Байрама, мюсюлманските домове са широко отворени за гости. През тези дни вярващите не похващат никаква работа и се отдават на гостуване и веселия.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *