И Хераклея Синтика не издържа на екстремните температури

Аварийно защитно покриване правят на античния град Хераклея  Синтика край Петрич. Екстремните температурни амплитуди ще увредят варовиковата настилка на форума в Хераклея Синтика. Ето защо се наложи плочите да бъдат покрити с геотекстил (вид дишаща мембрана) и пясък, докато се реализира проектът за трайна консервация.

Покрива се една част от форума, ареята. Плочите са от варовик и очевидно не издържат на температурните амплитуди, казва ръководителят на проучванията на терен доц. д-р Людмил Вагалински . Опитват се да ги спасят до провеждането на проект за трайна консервация и реставрация. Колоните, корнизите, мраморните стъпала ще се оставят за  туристите, но ще се покрие плочника, за да бъде запазен.

Припомняме, че 100 000 лв. се отпусна правителството за продължаване на археологическите проучвания в обект Античен град Хераклея Синтика, община Петрич. Кметът Димитър Бръчков благодари за осигуреното финансиране и отчете, че се създава общ туристически продукт за обект, който се посещава годишно от близо 60 хил. туристи от страната и чужбина.

През тази година от бюджета на Община Петрич бяха гласувани 50 000 лв. за археологическите разкопки, Министерство на културата осигури също 20 000 лв. През 2018 г. отново с решение на Министерски съвет бяха насочени още 150 000 лв. за античен град Хераклея Синтика.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *