След огледа: Ето какви са щетите на моста при огнения ад край „Струма“

13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста са засегнати при пожара край Дупница. Експертите смятат, че части от моста и двете платна са силно засегнати от пожара и с оглед безопасността на движение е задължително спиране на трафика.

Движението по моста при 62-ри км на АМ „Струма“ край Дупница остава ограничено и в следващите дни.

Днес екип от специалисти на Института по пътища и мостове в Агенция „Пътна инфраструктура“ и на строителя направиха оглед на съоръжението, което беше обхваното от пожара в предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини в близост до автомагистралата на 13 август. Обследвани са стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. Преди да започнат спешните аварийно-възстановителни дейности е необходимо да се направи обстойна оценка на състоянието на моста и допълнителни проучвания с цел поетапното възстановяване на движението, е становището на специалистите.

След като има точна количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтните работи АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара.

По разпореждане на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски на директорите на всичките 27 областни пътни управления в страната е разпоредено до 23 август да извършат обход на всички съоръжения за наличие на нерегламентирано използване на пространството под съоръженията и прилежащия сервитут.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *