Малкият Йерусалим на Балканите се сдоби с чудотворна икона

Малкият Йерусалим на Балканите посрещна копие на чудотворна икона от светогорския манастир „Пантократор“. Реликвата е дарение за Мелник  от жена, получила своето изцерение чрез вярата си именно тук.

В навечерието на един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица, множество миряни се събраха в гр. Мелник, за да посрещнат копието.  Светинята „Света Богородица Геронтиса“ бе съпроводена с литийно шествие до новия си дом – църквата „Света Петка Параскева“. В храма бе отслужена вечерня, а миряните се поклониха и помолиха пред образа на Светицата.

Иконата ще остане в Мелник. Светинята пристига в града, дни преди празника на Мелник – 31 август. Оригиналната икона „Света Богородица Геронтиса“ („Старица“ или „Игуменка“) се съхранява в светогорския манастир „Пантократор“ („Вседържител“).  Светинята има 3 точни копия, включително и обковът от злато и сребро. Неслучайно в миналото градът е наричан „Малкият Йерусалим на Балканите“ заради своите повече от 72 църкви и 5 манастира. Днес някои от тях се „възраждат“ от руините и посрещат все повече миряни от България и чужбина.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *