Къде на празника на града дават дълги червени конци за здраве и благословение?

По стародавна традиция в деня на 31 август миряни отблизо и далеч се събират в древния манастир „Св. Богородица Спилеотиса“ в гр. Мелник. Тогава е и празник на „Малкият Йерусалим на Балканите“. Празникът на Мелник ще започне на 30 август (петък). По традиция в 19 часа чудодейната икона „Света Зона“, съхранявана в града от години, ще бъде съпроводена с литийно шествие до центъра на града. Там ще бъде извършен водосвет, след което светинята ще се занесе в едноименния манастир. В празничния ден – 31 август (събота) Светата литургия за възпоменание полагането Честния пояс на Божията майка ще бъде оглавена от Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Богослужението ще започне в 7:30 часа.

По традиция в края на литургията в манастира се раздават дълги червени конци, символизиращи честния пояс на Пресветата майка. Християните ги взимат за благословение и здраве на семействата си.

В този ден Православната църква възпоменава полагането на Честния пояс на Св. Богородица (Света Зона). Отбелязването на празника не е присъщ на българската традиция. Специфичният култ към реликвата е регистриран единственото в град Мелник като пресечна точка на влияние, идващо от Атон, и местните фолклорни традиции и знания.

Светата обител, известна сред местното население като „Света Зона“, е построена от деспот Алексий Слав в начало на XIII век. През 1220 година получава статут на „царски“ манастир. По-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон. Според източници в манастира за кратко е пребивавал и Честният пояс на Св. Богородица, откъдето идва и местният култ към реликвата. Светата обител е разрушавана и възстановявана няколко пъти. Днес има изграден параклис.

Известен в миналото като „Малкият Йерусалим на Балканите“, и днес Мелник привлича миряни отблизо и далеч. Църквите и манастирите, голяма част от тях съградени от деспот Алексий Слав, продължават да бъдат център на вярата не само в празничните дни. Отскоро гостите на Мелник  могат да се докоснат не само до съградените светини и устоялите на времето реликви, а и до съхраняваните в Исторически музей мощи на българския владетел от династията на Асеневци, издигнал Мелник като столица на духовността през Средновековието.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *