Вижте как грейна бившият Дом за деца и юноши

Свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично“ отслужиха водосвет за здраве и благоденствие на служителите и потребителите в новооткрит Дневен център.

Кметът на община Благоевград – д-р Атанас Камбитов, заедно с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков днес откриха новия социален обект в града, който ще подобри социалните услуги. Стойността му е 1 176 500.00 лева, а целта е подкрепа за деинституционализация на грижите за деца.

Старата сграда на бившия Дом за деца и юноши бе основно ремонтирана, за да се превърне в място, където ще се осигурява подходяща и ефективна социална инфраструктура за развиване на три нови социални услуги в общността на територията на общината.

Тук ще функционират Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства с капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги, Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства с капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги, както и Център за обществена подкрепа за деца и семейства с капацитет 100 места.

В новите центрове са обособени помещения за индивидуална и групова работа, има и кухня. Обзавеждането и оборудването е изцяло съобразено с целевата група – деца и младежи с увреждания.

„Ще започна по познат начин – това е поредният проект, който реализира община Благоевград. Като казвам поредният, искам да уточня, че бройката им вече е трицифрено число. По този проект следваме интегриран подход – средствата за трите дневни центъра са по ОП „Региони в растеж” , а средствата за предоставянето на социалните услуги ще са по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Създаваме по-добри, по-комфортни условия за децата със специфични потребности, те имат нужда от много грижи и от много любов.

Община Благоевград е лидер в предоставянето на социални услуги в Югозападна България. Тук е мястото да благодаря на министър Петков и на неговите служители от МТСП, както и на хората от МРРБ, че винаги получаваме помощ и подкрепа от тях за нашите проекти. Поздравявам изпълнителите, че завършиха качествено обекта 1 месец преди крайния срок. Нека тези дневни центрове се ползват със здраве и за здраве.“, каза кметът д-р Атанас Камбитов.

„С удоволствие приех поканата на кмета д-р Камбитов да присъствам на откриването на трите дневни центъра. Нашето министерство ще помогне за предоставянето на социалните услуги по ОП „Развитие на човешките ресурси” – става въпрос за наемането на персонал, за осигуряването на заплати, за закупуване на транспортни средства. Това ще стане, след като община Благоевград кандидатства по тази процедура, за да бъдат оживени тези центрове тук, а специалистите в тях да оказват подкрепа на децата и техните семейства“, заяви на свой ред министър Петков.

На церемонията присъстваха още евродепутатът Андрей Новаков, народният представител Даниела Савеклиева, председателят на ОбС Радослав Тасков, зам.-кметове на Община Благоевград, изпълнители на проекта, общественици и граждани.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *