Обслужване на кредит от чужбина – как става това?

Ако вече сте изтеглили кредит от банка или друга финансова институция, но ви се налага да заминете за чужбина за дълго време, съществуват най-различни варианти да продължите да погасявате вноските си както досега сте го правили.

Един от вариантите е да прехвърлите задължението на някой от вашите близки или роднини, за да може той да се грижи за неговото обслужване докато вие не сте в страната. Това може да бъде изпълнено по законов ред, като за целта е необходимо да направите консултация по вашия конкретен случай със служител от кредитната институция, за да ви информира подробно за всички детайли по прехвърлянето на кредита. Обикновено това става с добавяне на съдлъжник, който може да управлява погасяването на вноските от свое име.

Лицето, което сте предвидили да ви стане съдлъжник, не е нужно да бъде ваш родственик. Не роднинската връзка помежду ви е определяща за това, банковата институция да се съгласи на предоговаряне на условията, а по-скоро е важно в каква степен това лице отговаря на условията при които фирмата финансира физически лица. В това число неговите чисти доходи, изрядно кредитно досие, дали има други задължения към кредитни институции. Ако тези условия са налице, тогава не би следвало да има проблем кредитната институция да го добави като ваш съдлъжник, който да обслужва кредита докато вас ви няма в страната.

Ако поради някаква причина вариантът с добавяне на съдлъжник към кредита ви се провали, то тогава не пречи някой от вашите близки или приятели да погасяват чрез преводи вашите задължения, докато вие не сте в България. Това е по-практичният избор.

Друга възможност е да продължите да превеждате вноските по банков път от чужбина. Това няма да ви затрудни особено, тъй като съществуват достатъчно удобни методи за плащане онлайн, при което ще можете да управлявате прехвърлянето на сумите само с няколко клика през различни интернет платформи.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *