Кукери влизат в музей

Една ярка емблема влиза в музей. Кукерските маски и костюми редят постоянна експозиция в Симитли. Мястото, където няма къща без кукер, бабугер, мечкар… В Симитли, мястото, известно като древната земя на кукерите, отварят музей. Това е дългогодишна идея на местните пазители на кукерската традиция, която се реализира не без повод. Навръх юбилеен празник представят селекцията от кукерски маски и костюми на бабугери от община Симитли. В четвъртък, 29-ти август, Симитли чества 50 години от обявяването на населеното място за град.

Маски, костюми и елементи от кукерските традиции, подбрани най-добрите от всяка кукерска група, ще бъдат представени за музейна експозиция. Идеята е експонатите да бъдат на едно място целогодишно, като притежателите ще ги взимат само за Сурва и кукерските фестивали през месец януари. Музеят „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще отвори врати за първи път за юбилейния празник на 29-ти август. В четвъртък след 18:00 часа е откриването на музея. Той ще е в залата на читалището в града.

И още инициативи за празника – преди откриването на кукерския музей, от 18:00 часа ще се проведе тържествена сесия на Общински съвет. За празника ще има и изложба на картини „50 години град Симитли“, творчество на даровити художници от пленера през юни.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *