Кукери замениха зурните с цигулка!?

Цигулар свири на кукерския банкет в Евроселото. Кукерските банкети са запазена марка за бабугерите в симитлийска община. А август е пикът на сезона на кукерските курбани. Празниците, с които кукерите благодарят за гостоприемството на Сурва. Тази вечер в симитлийско празнуват четири кукерски групи – в Полето, в Брежани, в Курпник, в Полена. В петък вечер празнуваха „При Каруцата“ – Бабугерите на Каруцата събраха приятели на кукерски банкет. Или – за да е ясно за всички – кукерският банкет бе в село Черниче. А домакините бяха бабугерите от Младежката кукерска група, ръководител на групата е Спас Тодоров, по-известен като Спасе Каруцата, пише simitli.info. А ръководителят на групата, който по неписано правило е и главен организатор на кукерския банкет, изненада кукери и приятели с нетипичното попълнение в оркестъра – цигулар.

Пазителите на кукерската традиция спряха движението по улицата и подредиха дълги трапези, на които посрещнаха гости с вкусна храна и жива музика. Съвсем както приляга на село с европейски стандарти – музикалният аранжимент бе на ниво.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, заместник-кметът Юлиян Мишев, председателят на Общински съвет Владимир Христов празнуваха с кукерите в Черниче. Кметът на селото Георги Стефанов, пръв сред равни, както и много приятели от други кукерски групи бяха на кукерския курбан в Черниче.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *