След Испания – на покрива на Пирин

Където има фестивал с кукери, те са там заедно с двете си прекрасни малки деца. Не ги е страх нито от сняг, студ, минусовите температури или пък височини. Доказаха го и с качването и на покрива на Пирин- връх Вихрен.  Те са най-българското семейство – танцьорът от ансамбъл „Пирин“ Асен Колев и съпругата му, най-красивата полицайка,  Радостина Захариева.

Заедно с  Танцова формация  „Ритмика”, чиито ръководител е Асен, с много емоция и хъс,  стъпиха на  върха. Късмет имаха, когато се изкачиха горе, нямаше мъгла и се откриха красиви гледки. А по по пътеките към върха намираха и се наслаждаваха  на прекрасни планински цветя – жълтите пирински макове, небесносините незабравка и пролетна тинтява, а, разбира се, и нежните еделвайси.

След като се насладиха на гледките и на победата си на пиринския първенец, си направиха и снимки за спомен.

Не е лесно, но е предизвикателство, категорични са танцьорите.  Стотици чужденци и нашенци се отправят ежедневно  към първенеца на Пирин, а най-високият връх в Пирин е нещо, което  човек поне веднъж трябва да направи в живота си.

Пътят е силно каменист, преобладават големите камъни, но някъде има и по-ситни, така че е хубаво да сте с планинарски обувки, по възможност с грайфери. Щеките са от голяма помощ за такъв тип преход, така че ако имате, не се колебайте да ги вземете със себе си.

Връх Вихрен втори по височина в България, но номер едно по трудност. Връх Вихрен обаче, примамва и с още нещо, освен с респектиращия вид на своите 2914 метра над морското равнище.  Въпреки многото пот и усилия, усещането горе на върха е зашеметяващо. При ясно време се виждат буквално всички дипли на Пирин и на съседните планини Рила и Малешевската планина, назад по маршрута има гледка към езерата, а напред е внушителното каменно пиринско било от връх Кутело през Кончето до връх Бански суходол.

Преди месец и половина Фолклорна група за народни танци „Ритмика” с талантливия ръководител Асен Колев  шашна испанците. За пореден път танцьорите се  представиха блестящо с красивите български танци и уникални носии в Коста Брава, Испания.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *