Концерт за храма с 12 кубета в благоевградско село

Благотворителен концерт  организират на площада в благоевградското село Изгрев. Той е за набиране на средства за храма, който се строи вече две години в селото.

А поводът е съборът на Изгрев, който се прави в деня на  Съединението от 2014 година. Тази година ще бъде в два дни. На 6 септември любими фолклорни изпълнители ще пеят без пари, а на 7 септември – поп фолк дуетът „Южен вятър“.

Кметът Йордан Китанов си е говорил и уговорил  всички изпълнители.

Няма да има билети, ще има поставени кутии на 2-3 места, ще се разчита на добрата воля на хората, кой колкото има възможност.

А този концерт се планува от 2 години, когато започва строежът на храма.

В момента църквата е малко преди покрив. Има промяна на проекта, тъй като кубетата станали 12. Идеята за кубетата дошла впоследствие, променен е проектът. Като ще носи името на закрилника на целия български народ Свети Иван Рилски, да се вземе малко от архитектурата на Рилския манастир, казват хората, обединени около идеята за храма. Оттам е измолена благословията на дядо Евлогий, игумена на Светата обител и са направени 12 кубета, на 12-те апостоли на Христос.

Китанов не се наема да дава прогнози докъде ще стигнат парите. Иска да бъде реалист. „Каквото се случи. Има средства, не сме спирали до ниво покрив, даже на фирмата е предплатено. Но те си довършват обект в София, при който се гонят срокове. Мислех, че за две години ще я направим, но не е толкова лесно. Възрастните хора казват, като се роди едно дете и се повие между бабите оттук- оттам, расте. Стреми се да покриеш храма, демек да повиеш новороденото.

Едва ли ще се успее тази зима да се направи покривът, но поне да стигнат до него.  Една зима строежът изкарал на климатичните условия, ще се опитат да го спасят и тази година, но не е желателно да се протака във времето. С фирмата уговорката била до покрива. Той се таксува като отделно съоръжение, доста  сложен, отгоре от птичи поглед изглежда като кръст. Но ще се справим“, уверен е кметът на благоевградското село.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *