Какъв половинвековен юбилей!

Симитли празнува половинвековен юбилей с визия и стил, достойни за развитие и управление на българските градове.

Личностите на Симитли, голямото богатство и традиция – кукерите, въобще хората, бяха в основата на честванията.

По време на тържествена сесия на Общински съвет – Симитли, която бе водена от председателя на местния парламент – Владимир Христов, със званието „Почетен гражданин на Симитли” бяха отличени Стоян Атанасовски, Борис Бачев, Спас Янчев, Павел Ангелов, инж. Димитър Падежки, Николай Атанасовски и инж. Васил Георгиев.

Пред присъстващите в залата на читалище „Св. Климент Охридски”, Павел Ангелов изказа специални благодарности към общинското ръководство в лицето на кмета Апостол Апостолов за начина, по който Симитли изглежда днес, благодарение на усилията, които той и екипът му са положили и продължават да полагат. Думите му подкрепиха и инж. Димитър Падежки, както и Николай Атанасовски.

След тържествената сесия, празникът продължи с откриването на изложба – „50 години град Симитли“, направена от младите и талантливи художници на Симитли, подпомагани от утвърдили се имена в региона и страната, както и откриване на музей – „Симитлия – древната земя на кукерите“, който да напомня за традициите в нашата Община.

За неговото създаване, всяка една кукерска група подпомогна като даде нещо отличително от себе си. Кукерски костюми, народни носии, облекла от всеки индивидуален персонаж – булка и младоженец, поп, старци,  мечка и мечкар са част от това вълшебно място, на което се радват малки и големи.

След края на официалната част започна концертна програма. Тя бе открита от кмета на Община Симитли – Апостол Апостолов, който благодари на гражданите на Симитли, като подчерта, че без тях самите, Симитли не може да бъде това, което е, а именно един прекрасен град.

В програмата участие взеха ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Мъжка фолклорна група „Изворите“, Мъжка фолклорна група „Веселие“, ансамбъл „Пирин“ и поп-фолк изпълнителката Ваня, които приповдигнаха още повече настроението на хората.

Малки и големи, румени и засмени присъстваха на големия празник. Децата изпълваха обновения площад с усмивки и настроение, по-възрастните им се радваха и със сълзи от щастие гледаха програмата, а изпълнителите с удоволствие взеха участие на това незабравимо събитие и поздравиха гражданите на Симитли.

На 29 август 1969 година,  с указ 828, Симитли бива обявен за град и по случай неговия рожден ден, Община Симитли организира голям празник.

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *