Село си направи фестивал на прочутия лук и огледната баница (видео)

Първи кулинарен фестивал си направи гоцеделчевското село Баничан на Малка Богородица. Празникът е посветен на прочутия в региона баничански воден лук и местния специалитет огледна баница. Огледна баница – така са наричали баницата, която в миналото невестите са правили за семейството на своя бъдещ жених в село Баничан. Каква е тя, как се прави, какво има в специфичния й пълнеж и каква тайна информация дава? Баничанският лук е основна съставка в огледната баница. Когато родителите на момчето идвали на оглед (сгледа) в дома на момичето, тя ги черпела с тази баница.

За гостите от България и чужбина организаторите от читалище „Изгрев“ бяха  подготвили изложби базари на селскостопанска продукция, кулинарни специалитети от Беласица, Пирин, Родопите и Рила.

Специално участие във фестивала в Баничан взеха учениците от ПГ по МСС “П.К.Яворов”, гр. Гоце Делчев и гостите от Югоизточен район на Република Северна Македония.

Гостите на празника имат възможност да се насладят на изпълненията на самодейни фолклорни групи от региона. Сред тях бе и самодейната група към Народно Читалище „Иван Чаушки 1934“ от благоевградското село Логодаж, водени от читалищния секретар-библиотекар Дафинка Бойчева.

Село Баничан е известно с  красивите везани пищюмали (престилки), баничанския кромид лук, множеството щъркели, които гнездят в селото и могат да бъдат гледани в реално време през камери в интернет, както и добродушните магарета в специално изградения за тях Приют край селото.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *